Nista nije vecno

 

www.tenc.net (Emperors' Clothes)

Uvod: Dzered Izrael
Obrada: Nebojsa Malic

«Mi tezimo razdvajanju Jugoslavije u nezavisne drzave na miroljubiv nacin».

- Voren Zimerman, Ambasador SAD u Jugoslaviji, januara 1992.)

Intervju koji ovde prenosimo je veoma znacajan. Mnogi tvrde da su se SAD suprotstavljale raspadu Jugoslavije. Voren Zimerman [Warren Zimmerman] je bio ambasador SAD u Jugoslaviji u kljucnim trenucima borbe za otcepljenje Slovenije i Hrvatske. U ovom razgovoru on sasvim jasno opisuje pravi stav SAD.

Nedelju dana pre objavljivanja ovog intervjua, desio se dogadjaj od presudnog znacaja: Evropa je priznala Sloveniju i hrvatsku kao nezavisne drzave. Istoricar Balkana dr. Radzu Tomas [Raju Thomas] ovo naziva «nova vrstoa agresije: diplomatsko priznanje»:

«Zasigurno, prava agresija u Jugoslaviji je zapocela zapadnim priznanjem Slovenije i Hrvatske. Teritorijalni integritet drzave [Jugoslavije] koja je stvorena slobodnom voljom i koja je postojala jos od 1918 je pogazen. Nova politika priznavanja drzava se 1991. godine pokazala kao inovativan nacin razaranja priznatih drzava. Kada nekoliko bogatih i mocnih zemalja odluce da razbiju nezavisnu drzavu putem priznanja njenih delova, kako ta drzava onda moze da se brani? Od ovakvog vida agresije nema zastite, nema odbrane.»

- Radzu Tomas, «Nacionalizam, Secesija i Sukob: Nasledje bivse Jugoslavije»)

SAD nisu odmah podrzale ovaj potez Evrope. Da li to znaci da su se protivile otcepljenju? Mislim da je politika SAD bila dvolicna. S jedne strane, vlada SAD je recima ukazivala postovanje mirnom resenju i u skladu s tim uskracivala priznanje Sloveniji i Hrvatskoj, ali su u medjuvremenu americki funkcioneri i agencije radili na razbijanju Jugoslavije na nacin koji je za posledicu imao uspostavljanje Bosne pod vladavinom islamskih fundamentalista, kao agenata SAD.

Zimermanov intervju listu 'Danas' podrzava ovaj zakljucak. Da li je intervju autentican? Ambasador bi, ukoliko je pogresno citiran, sigurno odgovorio i trazio ispravku. Zimerman, medjutim, nikada nije ni ispravio ni porekao bilo koji deo intervjua. Ne postoji razlog da se sumnja u tacnost citata.

Nadalje, potonje delovanje SAD se slaze sa pogledima koje je Ambasador izrazio. Na primer, Zimerman kaze:

«Nama se cini da on treba pomoc u pokusaju da se odupre razbijanju Bosne i Hercegovine te vjerujem da bi bilo tragicno kada bi s hrvatske strane netko pokusao suradjivati sa Srbijom na razbijanju Bosne i Hercegovine».

Kasnije, kada je bosanski islamista Izetbegovic potpisao sporazum o mirnoj podeli Bosne sa hrvatskim i srpskim liderima, Zimerman se sastao s njim i «pomogao» mu tako sto ga je ubedio da prekrsi sporazum i zahteva unitarnu Bosnu pod svojom kontrolom. Izetbegovic je zaista prekrsio sporazum, kao sto je to od njega Zimerman trazio, sto je izazvalo gradjanski rat u Bosni.

Vazno je da se prisetimo kako u ovom intervjuu Zimerman govori kao predstavnik jedine svetske supersile. Svaku njegovu rec su pomno pratile sve strane. Zato je iskoristio intervju da ohrabri hrvatski sovinizam, separatizam kosovskih Albanaca i islamski fundamentalizam, iste one sile na koje je racunala nacisticka Nemacka u razaranju Jugoslavije tokom 2. svetskog rata.

Zimerman se izjasnio protiv destabilizacije. Ali reci su jeftine. Svaki diplomata je znao da je ujedinjena Jugoslavija bila kljuc stabilnosti na Balkanu. Dok je govorio lepe reci o miru, oslobadjao je sile rata.

Evo, dakle, intervjua u celini.

* * *

Zagrebacki list «DANAS», 21 Januar 1992

INTERVJU: WARREN ZIMMERMANN

Americki ambasador u Beogradu o priznanju Hrvatske, hrvatskoj hrabrosti i uzdrzanosti, krivcima i zrtvama, raspadu Jugoslavije, mladoj demokraciji, sudbini BiH, Cyrusu Vanceu i Aliji Izetbegovicu

Warren Zimmermann je stigao u Zagreb samo 24 sata prije lavine priznanja nezavisne i suverene Hrvatske koja je iznenadila i najvece optimiste. U to vrijeme ni on sam nije znao sto ce konacno odluciti evropska dvanaestorica, ali je u svim susretima - sa Tudjmanom, prognanicima i gradonacelnicima najvecih hrvatskih gradova – morao ponavljati ono najneugodnije: Washington nece zuriti bez obzira na ostale.

Ovaj 59 godisnji diplomat (studirao povijest na Yaleu, sluzbovao u Caracasu, Parizu i Moskvi, pregovarao na medjunarodnim konferencijama, radio u obavestajnim biroima, pisao govore za drzavnog sekretara) ocevidno zna da se poslovicna hrvatska ljubav prema Amerikancima i americkom nacinu zivota opasno istopila upravo u ovim najpresudnijim hrvatskim vremenima.

Zbog toga i pocinje razgovor velikom pohvalom hrvatske hrabrosti i mudrosti, kako bi dokazao da Amerika sve zna i razumije, ali svoj neizmjerni utjecaj prvenstveno koristi kako bi osigurala mir na ovim opasnim prostorima.

«Kao prvo moram istaknuti da Sjedinjene Drzave i americki narod izuzetno cijene hrvatski narod i suosjecaju s njim zbog svega sto je morao proci u poslednjih nekoliko meseci», – kaze Zimmermann – «Mi znamo da ste bili zrtve srpske i armijske agresije, a u toj situaciji ste se ponasali s velikom hrabroscu i velikim dostojanstvom. to ne kazem kao veliku pohvalu borbenim sposobnostima Hrvatske – premda su one bile velike – vec istovremeno zelim naglasiti da se od Hrvatske trazila velika mjera uzdrzanosti. pritom mislim i na deblokiranje kasarni, sto je po nasem misljenju bio jedan od kljuceva za mogucnost stabilnog mira. to isto vrijedi i za postovanje prekida vatre, sto je uvijek kriticno pitanje. takodjer isticem i pristanak na mirovni plan ujedinjenih nacija koji su podrzale sve strane. u svim tim stvarima hrvatska vlada i hrvatski narod pokazali su svoje visoke vrijednosti.»

Dzeredov komentar: Zimermanovo spominjanje 'uzdrzavanja' separatista je laz. Pretvarajuci se da postuju primirja, separatisti su provocirali i napadali trupe JNA u kasarnama. Zimerman ovako laze tokom celog intervjua. Njegove reci ne treba posmatrati kao iskrene, vec kao nagovestaj stvarnih namera SAD.

DANAS: Pa ipak svi se pitaju zbog cega se odgadja priznanje?

Zimmermann: Moram priznati da u ovom trenutku priznavanje Hrvatske nije na nasem dnevnom redu. Ali to ne znaci da ce ovaj trenutni americki pristup ostati vjecan. Mi smo uvijek pokusavali priznanju pristupati na nacin koji ce dati najveci doprinos postizanju trajnog mira, a taj isti pristup slijede i Cyrus Vance i lord Carrington.

Dzeredov komentar: On ocigledno obecava americko priznanje – samo ne jos.

DANAS: Sto to znaci u vremenskim okvirima?

Zimmermann: Ne mogu vam reci tocan datum. No nedvojbeno je to nesto o cemu treba razmisljati i o cemu mi i razmisljamo, ali se pri tom uvijekpitamo kakvu bi to vrijednost donijelo Hrtvatskoj u vrijeme dok rat jos traje i dok Hrvatsku jos okupiraju neprijateljske trupe? mi smo smatrali da je najbolji put da JNA napusti Hrvatsku onaj koji predlazu Ujedinjene nacije, buduci da on izricito kaze da JNA mora napustiti Hrvatsku. U ostvarenju ovog plana vjerujemo da cemo najvise uciniti ako zadrzimo mogucnost da koliko mozemo pritisnemo Srbiju, srpsko rukovodstvo i vodje JNA. Mi to cinimo i odlucno vjerujem da smo u mnogo boljoj mogucnosti da to cinimo buduci da do sada jos nismo priznali Hrvatsku. tako smo u Srbiji i Armiji sacuvali autoritet i kredibilitet koji ne bismo imali da smo slijedili Nemacku i priznali Hrvatsku. Vjerujem da je to sto cinimo korisno za dosizanje istinske Hrvatske nezavisnosti.

Dzeredov komentar: SAD su odugovlacile sa priznanjem ne zato sto su htele da sacuvaju Jugoslaviju, vec iz zelje da je razore na najefikasniji i najprofitabilniji nacin.

DANAS: Time zelite sacuvati tezinu vaseg utjecaja?

W.Z.: Tocno, ali pri tome zelim dodati da to nikako ne znaci da Srbija ili JNA imaju bilo kakvo pravo veta na americku politiku priznavanja. Oni to nemaju.

DANAS: Mnogi tvrde kako nacelno podrzavate Evropu, ali pri tom ne pokazujete preveliko povjerenje u evropsku politiku?

W.Z.: Ne bih tako rekao. Znam da i lord Carrington vjeruje kako bi priznanje onih jugoslavenskih republika koje su to trazile moglo biti preuranjeno u trenutnim okolnostima. Mi smo pokusali probiti put za koji vjerujem da moze donijeti onaj rezultat koji zelite, a to je stvarno nazavisna Hrvatska, oslobodjena okupatora i neprijateljskih snaga. Mi smo vrlo odlucno rekli i srpskom i armijskom vodstvu da moraju postivati prihvacene obaveze i potpuno napustiti Hrvatsku. Mi smo takodjer rekli – a mislim da smo to mogli uciniti s vecim autoritetom buduci da sami nismo priznali Hrvatsku – da priznanje Hrvatske od evropskih zemalja ne moze biti razlogom ili povodom za Srbiju ili Armiju da pokusa preokrenuti hrvatsku neovisnost ili nametnuti Hrvatskoj nasilna resenja.

Dzered: Zimerman spominje JNA, vojsku zemlje u kojoj je ambasador, i u ciji sastav spada i Hrvatska, kao okupatora. Neverovatno.

'Neprijateljska' JNA nije izvrsila invaziju Hrvatske. Vec je bila u Hrvatskoj, bas kao i u svim drugim delovima Jugoslavije. Otcepljenje Hrvatske je bilo isto toliko nezakonito koliko i otcepljenje americkog Juga pre 140 godina. JNA je imala pravo da stupi u totalni rat, bas kao sto je to uradio predsednik Linkoln, ali se JNA suzdrzala.

DANAS: Mozda i osobno pitanje: Vi ste americki ambasador, ali je tesko reci u kojoj ste Vi zemlji zapravo sada ambasador. Da li Jugoslavija jos postoji?

W.Z.: To je vrlo dobro pitanje, ali i pitanje na koje je vrlo tesko dati odgovor. Mi smo sada precizno u onoj situaciji u kojoj jedan svijet umire, a drugi se i drugaciji, novi svijet, bori za svoje radjanje. Drugim rijecima to je prelazna situacija i kao sto sam vise puta rekao, u njoj nasu poglavitu brigu cini mir i dok te promene traju nasa najveca zadaca je da pokusamo pridonjeti da se one odvijaju u miroljubivom, a ne nasilnom okruzenju. Neizbjezno je da u tim promijenama postoje goleme nejasnoce. Ja sam ambasador koji je akreditiran pri vladi Jugoslavije. Ali u isto vrijeme potpuno je jasno da mi ne priznajemo Branka Kostica, koji je prigrabio pravo da govori u ime predsjednistva Jugoslavije. Otkada je to pokusao s njim nisam imao nikakvih kontakata i nemam nikakvih planova da bilo kada s njim kontaktiram. Vecina poslova koje sada obavljam u Beogradu i u Jugoslaviji zapravo se svodi na odnose sa republikama, a moja vlada smatra to izuzetno korisnim. Tako sa pravnog gledista postoji mnogo nejasnoca, ali to je prirodno u prijelaznim razdobljima.

DANAS: Da li u susretima sa vojnim celnicima imate iste teskoce?

W.Z.: Nedavno sam se susreo s generalom Adzicem, a susreo sam se i sa generalom Kadijevicem neposredno prije njegove ostavke. Vjerujem da je izuzetno vazno da odrzimo kontakt sa jugoslovenskim vojnim vrhom, buduci da oni moraju znati nasa stajalista. A ona su jasna: Mi vjerujemo da je Armija prvenstveno odgovorna za rat u Hrvatskoj.

Tako oni imaju enormnu obavezu da postuju plan Ujedinjenih nacija i mirovni proces i ogromnu odgovornost za uzdrzavanje u Hrvatskoj . isto tako i u Bosni i Hercegovini, koja se pretvara u novo opasno mjesto. Kada sa njima ne bismo razgovarali, sve im to ne bismo mogli reci.

Dzeredov komentar: Kao sto se posle pokazalo, 'mir' znaci da SAD i njihovi sateliti mogu da rade sta hoce, dok se JNA ne dozvoljava da se brani.

DANAS:  Mnoge nepotvrdjene price govore kako ste upravo Vi, koristeci takvu vrst utjecaja, sprijecili totalni rat u nekoliko kriticnih prilika?

W.Z.: U tome ima pretjerivanja. No mogu reci da smo u mjeri u kojoj Sjedinjene Drzave imaju utjecaja uvijek koristili taj utjecaj da promicemo mir a ne rat. Zbog toga sam rekao da nam mogucnost izbijanja rata i u Bosni i Hercegovini trenutno najvise zabrinjava. Mislimo da bi to bila uzasna tragedija koja bi morala imati posljedice i u Hrvatskoj, gdje ovog trenutka stvari obecavaju.

DANAS: Znaci li to da podrzavate Izetbegovicev plan?

W.Z.: Dopustite mi da nas odnos prema Bosni i Hercegovini pokusam jos malo zaokruziti. Mi vrlo odlucno vjerujemo da teritorijalni integritet svake republike mora biti sacuvan i zbog toga smo srpskoj vladi i armijskim celnicima vrlo jasno rekli da nikada necemo priznati nikakvo osvajanje u Hrvatskoj. Isto tako je apsolutno bitna i teritorijalna cjelovitost Bosne i Hercegovine, kojoj u ovom trenutku najvise prijeti srpsko rukovodstvo u Bosni, pokusavajuci joj otkinuti jedan dio. Mi to smatramo izuzetno opasnim, a to smo rekli i srpskom i armijskom rukovodstvu.

Dzeredov komentar: Pazite kako Zimerman okrece stvari naglavacke.

Govori o odrzanju integriteta 'Bosne' kao da je to drzavni entitet. Ali istorijski, 'Bosna' nikad nije postijala kao drzava. Administrativnu jedinicu zvanu 'Bosna' (kao sto su recimo Rod Ajlend ili Juzna Dakota u SAD) je stvorio Titov rezim. I tacka.

Uzimajuci ovo u obzir, analizirajte stav da SAD «podrzavaju teritorijalni integritet BiH, kojem u ovom trenutku najvise prijeti rukovodstvo bosanskih Srba, koje pokusava da jedan dio nje otcijepi».

U stvari su islamski fundamentalisti u Bosni pokusali da otcepe deo prave drzave, priznate vec 70 godina – Jugoslavije. Ovim su prekrsili medjunarodno pravo. Islamisti su pokusali da opravdaju otcepljenje (tj. kradju teritorije) odrzavanjem referenduma. Srbi su referendum bojkotovali. Islamisti su ga svejedno odrzali i na njemu pobedili, ali je to bilo krsenje ustava Jugoslavije, koji je zahtevao konsenzus konstitutivnih naroda pre ovako ekstremnih koraka. Nadalje, separatisticki pokret je postojao samo na osnovu stranih intriga, cije je g. Zimerman olicenje. Islamisti se nikada ne bi usudili na otcepljenje bez obecane podrske izvana – tj. od strane SAD – dok je u praksi Zimerman nagovarao islamistu Izetbegovica da zapocne gradjanski rat u BiH.

Bosanski Srbi su u 2. svetskom ratu imali gorka iskustva sa islamskim fundamentalizmom. Fundamentalisti su bili znacajni saveznici Nacista u BiH; imali su cak i vlastitu SS-diviziju. Masakrirali su stotine hiljada Srba. Izetbegovic je bio organizator omladinske pro-nacisticke fundamentalisticke organizacije tokom tog rata.

Znajuci uzase koji be usledeli nakon predaje Bosne u ruke islamista, Srbi su hteli da ostanu u jugoslaviji. Ovi Srbi, uglavnom ruralni, su posedovali veci deo zemljista u BiH. Srbi su hteli da budu sigurni da ako se bosanski islamisti otcepe, Srbi nece biti prisiljeni da zive pod njihovom upravom.

Sto se tice gospodina Izetbegovica, culi smo kako ga nazivaju muslimanskim fundamentalistom, a mi znamo sto stvarno cini taj fundamentalizam buduci da smo i sami bili njegove zrtve u Iranu. Zbog toga ne vjerujemo da je Izetbegovic nekakav fundamentalist. Zapravo nam se cini da je on umjereni politicar koji pokusava uciniti najbolje u vrlo teskim okolnostima.

Dzered: Ova logika je dostojna noja: Dokaz Putem Odbijanja Nezeljenih Posledica. 1) Fundamentalisti su gadovi. 2) Bilo bi gadno ako bi Izetbegovic bio fundamentalista. 3) Dakle Izetbegovic nije fundamentalista.

Srecom, Izetbegovic je napisao knjigu o svojim ubedjenjima, koja se zove  «Islamska deklaracija». Evo jednog izvoda:

«...prvi i posljednji takav zakljucak je zasigurno taj da se islamski i ne-islamski sistemi ne slazu. Ne moze biti mira niti suzivota izmedju islamske vjere i neislamskih drusava i politickih struktura... Islam jasno iskljucuje pravo i mogucnost aktivnosti bilo kakve strane ideologije na svom tlu. Dakle, nema govora o bilo kakvim laickim principima, pa drzava stoga mora biti odraz i podrzavati moralne koncepte vjere...» (str. 22)

Ironicno je da Zimerman kao primer onoga sta Izetbegovic nije koristi Iran. U stvarnosti je Izetbegovic veoma blizak iranskim fundamentalistima. Stavise, SAD su pruzale podrsku Iranu u dopremi oruzja i kadrova za obuku terorista u Bosnu za vreme rata, uprkos embargu na oruzje. Kada je o ovome upitan pred kongresnom komisijom, americki ambasador u hrvatskoj je potvrdio da su SAD zaista odobrile ove isporuke.

Nama se cini da on treba pomoc u pokusaju da se odupre razbijanju Bosne i Hercegovine te vjerujem da bi bilo tragicno kada bi s hrvatske strane netko pokusao suradjivati sa Srbijom na razbijanju Bosne i Hercegovine. To bi znacilo da Hrvatska unistava ono osnovno nacelo na osnovu kojeg je i dobila medjunarodnu podrsku za svoju vlastitu bitku.

DANAS: Neke takve zelje su Hrvatskoj prilicno jasno izrazene.

W.Z.: I sam sam u hrvatskom tisku procitao neke takve nagovjestaje, pa moram ponoviti da razbijanje Bosne – bilo tko da je po srijedi – ne moze dobiti podrsku Sjedinjenih Americkih Drzava. Takav bismo cin smatrali kao ekstremno destabilizirajucu politiku, kao povredu medjunarodnih normi koja moze dovesti do vrlo neugodnih posljedica u nasim medjusobnim odnosima. Tako vjerujem da ako u Hrvatskoj postoji neka tendencija da zajedno sa Srbijom razbije Bosnu – ona mora biti prevladana.

Dzeredov komentar: Ovo je Pozoriste Apsurda. Medjunarodno pravo nista ne kaze o menjanju unutrasnjih granica jedne drzave. Samo se protivi destabilizaciji koju nuzno poruzrokuju promene drzavnih granica – ono za sta se Zimerman zalaze zagovarajuci nesmetano stvaranje nove bosanske drzave.

DANAS: Americka vanjska politika cesto se zasniva na dva uzajamno prozeta nacela: u jednoj ruci drzi stap kao kaznu, a u drugoj mrkvu kao nagradu. Sto bi bio taj stap,a sto bila ta mrkva u ovoj situaciji?

W.Z.: To je dobro pitanje a ja cu pokusati na njega vrlo specificno odgovoriti upravo u vezi sa ratom u Hrvatskoj. Kada se rat zavrsi i kada Hrvatska obnovi svoju punu suverenost odlaskom vojske, taj stap i ta mrkva moraju postojati i za onu drugu stranu.

Dzeredov komentar: Ovo je jedan od najboljih primjera orvelovskog prepravljanja stvarnosti, posebne karakteristike Novog Svetskog Poretka koji je Zimerman gradio. Hrvatska je samo jednom u istoriji imala 'punu siverenost', i to kao (fastisticko-klerikalna) NDH tokom nemacke okupacije Jugoslavije.

Stap cini da Sjedinjene Americke Drzave ili bilo koja zapadna zemlja – koliko ja znam – nikada nece priznati bilo kakvu povredu teritorijalnog integriteta Hrvatske. Drugim rijecima, Hrvatske granice ostaju iste onakve kakve su bile i prije rata, nema nikakvih promjena granica osvajanjem. Taj stap cini i ono sto sam malo prije pomenuo: nitko nece podrzati nikakvo nasilno rekonstituiranje Jugoslavije.

Dzeredov komentar: Da li ovo bilo kome zvuci kao da se ovaj covek protivi raspadu Jugoslavije?

DANAS: Bilo koju vrst Jugoslavije?

W.Z.: Bilo koju vrst Jugoslavije.

DANAS: Cak ni onu najmanju?

W.Z.: Mi smo vrlo jasno rekli i Srbiji i Armiji da necemo priznati Srbiju kao nasljednika Jugoslavije, da necemo priznati bilo kakvu takozvanu jugoslovensku vladu koja jednostavno cini drugu srpsku vladu.

Zbog toga ne zelim imati nikakve kontakte ni sa gospodinom Kosticem, zbog toga je americka vlada prije nekolika dana na sastanku KESS-a u Pragu osporila akreditaciju jugoslovenske delegacije. Dopustite mi da dovrsim svoj odgovor na prijasnje pitanje o stapovima. I mrkva je vrlo vazna, i ona cini dio realnosti. Postoje neki problemi s pravima srpskog stanovnistva u Hrvatskoj. Mi ne mislimo da je nacin kako su Srbija i Armija pristupile tom pitanju opravdan, oni su upotrebili potpuno pogresna sredstva.. Ali problem postoji i mislim da Hrvatska, ako zeli imati stvaran mir, mora biti spremna da prizna znacajnu politicku autonomiju srpskim podrucjima u Hrvatskoj. Kao vrlo dobar znak prihvacamo cinjenicu da je hrvatski sabor prihvatio zakon o manjinama koji dobrim dijelom ide upravo tim putem. nadam se da ce hrvatska vlada nastaviti sa takvom fleksibilnoscu, buduci da mi se cini da ce biti nuzna maksimalna politicka autonomija na lokalnoj razini u onim dijelovima gdje zive Srbi. To je vec ukljuceno u mirovni plan un na provizornoj osnovi i u plan lorda Carringtona koji racuna s mnogo daljim vremenskim razdobljem. mislim da je svakom srpskom rukovodstvu nuzno da moze reci kako su srpska prava u Hrvatskoj potpuno zasticena uz medjunarodna jamstva. To bi biti i hrvatski interes, buduci da bi to s dnevnog reda skinulo jedan vrlo znacajan problem.

Dzeredov komentar: Nekoliko primedbi o ovome.

Prvo, kao sto se spominje kasnije, hrvatski rezim je pokrenuo masovnu kampanju terora protiv Srba. Zimerman predlaze da se Srbija nagovori na raspad Jugoslavije tako sto ce joj se ponuditi smanjenje napada na Srbe u Hrvatskoj.

Drugo, Zimerman izbegava da spomene svakodnevni teror protiv Srba u Hrvatskoj. Umesto toga, on izrazava uopstene zelje i brigu i nada se da ce se stanje popraviti. Vrednost te brige SAD postace jasna tri godine kasnije, kada SAD budu planirale, povele i iz vazduha podrzale etnicko cicenje vise od 250,000 Srba iz Krajine, koje je fizicki sprovela hrvatska vojska. Ovo je bio najgori ccin genocida od 2. svetskog rata.

Kako biste dobili utisak koliko je hrvatska vlada tada nastojala da izazove antisrpsku histeriju, pogledajte odlomak iz govora predsednika Tudjamananakon sto je ofanziva HV dostigla vrhunac proterivanjem svih Srba iz Krajine. Evo Tudjmana:

«Ne moze biti povratka u proslost, u vrijeme kada su [Srbi] sirili rak u sredistu hrvatske, rak koji je unistavao hrvatsko nacionalno bice.» On [Tudjman] nastavlja da govori o «neslavnom nestanku» Srba iz Krajine «kao da nikada tu nisu ni zivjeli... Nisu imali vremena da sa sobom ponesu ni njihov prljavi novac ni njihov prljavi ves!» (Invazija Srpske Krajine, Greg Elic)

DANAS: Prije je Washington najodlucnije zastupao ljudska prava na Kosovu, a sada se govori samo o Hrvatskoj.

Dzeredov komentar: Ovo je preterivanje. Prava briga Vasingtona je bila da se Hrvatska ne usprotivi islamistima u Bosni. Vasington je u tu svrhu angazovao MPRI, polu-privatnu organizaciju 'penzionisanih' americkih oficira i agenata CIA-e, koja je opremala i trenirala HV u borbi protiv srpskih civila.

W.Z.: Drago mi je da ste postavili to pitanje kako bih pojasnio stvar. Povreda prava Albanaca na Kosovu prema mom misljenju cini najgoru povredu ljudskih prava, a u ovom trenutku nema vece u cijeloj Evropi. Istina je da je protekle godine na Kosovu bilo nesto mirnije, ali se osnovna kolonijalna priroda srpske kontrole Kosova nije promijenila. Mi za taj problem nismo izgubili zanimanje i necemo ga izgubiti sve dok se ne rijesi. Ne mogu zamisliti da iz Haaga i Bruxellesa moze doci bilo kakvo konacno politicko rjesenje koje bi se bavilo samo tim pitanjem u Hrvatskoj. Ono mora obuhvatiti prava svih, pa tako i probleme na Kosovu.

Dzeredov komentar: Zimerman je bio ambasador u Jugoslaviji. S njegove strane, ovo je cista izjava podrske otcepljenju kosova. Zasto? Zato sto a) u to vreme na Kosovu postoji jak separatisticki pokret; b) medjunarodno pravo, izrazeno u Helsinskoj Povelji, zabranjuje prekrajanje drzavnih granica. Medjutim, to isto pravo dopusta samoopredeljenje kolonija. Nazivajuci Kosovo kolonijom, Zimerman je u stvari gradio argument za otcepljenje.

U stvari je njegova izjava potpuno besmislena.

Kao prvo, Albanci u Jugoslaviji nisu bili ugrozeni. Albanske nerede je prouzrokovala ideologija – naime, teznja da ponovo uspostave Veliku Albaniju iz 2. svetskog rata i da Kosovo 'oslobode' od Srba i 'Cigana'. U tom smislu, njihov stav se moze uporediti sa nekim belcima na americkom Jugu. Mnogi novinski clanci tokom 1980-ih ukazuju da su Srbi, a ne Albanci, bili ugrozeni na Kosovu pre 1989. (2)

Kolonijaalizam znaci eksploataciju. Kolonija sluzi interesima i potrebama matice. Tako su u africkim zemljama zeleznice gradjane do obalskih luka, kako bi se lakse izvozile sirovine iz zemlje. U matici je sve najbolje, u koloniji sve najgore.

To na Kosovu apsolutno nije bio slucaj. Kosovo jeste bilo siromasno, ali ne zbog eksploatacije. Inzinjeri Tika Jankovic i Petar Makara isticu da su fakulteti u Pristini imali najnoviju opremu dok su iste skole u Beogradu radile sa zastarelim masinama sve do sredine 70-ih. (3)

Ovakve price potvrdjuje i Njujork Tajms. Ovaj izvod je iz 1984, pre nego sto je Tajms usvojio onti-srpsku politiku:

«Jugoslovenski Albanci – Siromasni, Ponosni i Plodni»

Pise: Majkl T. Kaufman [Michael T. Kaufman]...

«Pokret za status republike je na primer najvise motivisan klauzulom ustava SFRJ koji tehnicki dozvoljava otcepljenje republika.

«Kako objasnjava grupa [albanskih] studenata u Pristini, pravo na otcepljenje bi utrlo put Velikoj Albaniji, koja bi povezala Kosovo sa sadasnjom Albanijom... a glavni grad bi iz Tirane presao u Pristinu....

«Studenti nisu imali odgovora na pitanje kako bi ta nova drzava opstala...

«Putem komplikovanih aranzmana, 70% budzeta Kosova finansira jugoslovenska federacija.....» (Njujork Tajms, 5. oktobar 1984)

DANAS: Hrvatska i Slovenija su jos prije godinu dana ponudile konfederalni plan koji je prilicno slican onoma sto sada predlaze Izetbegovic. No tu se stvari ne mogu vratiti natrag.

W.Z.: Za to je sada ocigledno prekasno. Mi tezimo razdvajanju Jugoslavije u nezavisne drzave na miroljubiv nacin, a kada bi se gradila bilo kakva nova zajednica – ako se bude gradila – ona mora biti zasnovana na nezavisnim odlukama, ili drugim rijecima, nju treba graditi od dna prema vrhu, a ne od vrha prema dnu.

DANAS: Svi hrvatski politicari se slazu u ocijeni da je neizbezno prvo osigurati nezavisnost i suverenitet, pa tek onda odlucivati o buducim vezama.

W.Z.: Prisjecam se rijeci Pierra Lavallea, predsjednika vlade u Vichyu, koji je enormno grijesio suradjujuci sa Nijemcima, ali je ipak rekao jednu veoma mudru misao: «Vlade dolaze i odlaze, ali geografija je vjecna i Francuska ce zauvek ostati njemacki susjed. I Hrvatska ce ostati susjed Srbije i nadam se da ce brzo biti moguce poceti obnovu odnosa koji su neizbjezni upravo iz tih geografskih razloga.

DANAS: De Gaulle je mislio drugacije. Mnoge je iznenadila vijest da ste zajedno sa Cyrusom Vanceom novogodisnju vecer proveli na mirovnom skupu srpske opozicije. Neki su odmah rekli kako je to jasan signal da obije strane – i UN i USA – zele drugaciju Srbiju i druge srpske lidere.

W.Z.: Upravo sam otisao na to bdijenje da bih pokazao nasu strogu podrsku prekidu sukoba, a mislim da je to iz istih razloga ucinio i go.Vance. Mirovni pokret u Srbiji i jest neka vrst opozicije. On ne prihvaca rat. On se ne slaze sa vladom koja je za taj rat odgovorna. U mjeri u kojoj se oni zalazu za mir mi smo sa njima solidarni. Nama se osobno vaznim cini - i ne samo u Srbiji - da pliticka opozicija moze potpuno slobodno djelovati. U Srbiji to nije slucaj. Vuka Draskovica, vodju opozicije, upravo su optuzili zbog nekih stvari koje su se dogodile jos na demonstracijama 9. ozujka prosle godine. Mediji su, a osobito televizija, izrazito nepravedni prema svim protivnicima vlade i to ce se morati promjeniti ako Srbija ima bilo kakve teznje prema demokratskom liku. Tako ni tom prilikom mi nismo podrzali ovu ili onu stranku, ali smo se zauzeli za demokratska mjerila i vrijednosti, za vrijednosti mira i slobodne stampe.

Dzeredov komentar: Zimermanova podrzka Vuku Draskovicu je interesantna. Pre otcepljenja Slovenije i Hrvatske, Draskovic je bio Tarzan-nacionalista: busao se u prsa i time oponirao Milosevicu, koji se zalagao za ocuvanje Jugoslavije. Ali Draskovic je zatim poceo da zagovara politiku predaje kada se JNA nasla opkoljena u kasarnama, i kada su se Srbi nasli na udaru.

Primetite takodje kako Zimerman koristi svoje prisustvo u Beogradu: prvo ohrabruje raspad Jugoslavije, onda preti Beogradu ukoliko to pokusa da spreci.

DANAS: U Beogradu su Vas cesto napadali, ali isto tako i u Hrvatskoj...

W.Z.: I u Sloveniji i u Crnoj Gori...

DANAS: ... a koje biste od svojih osporenih kritickih primjedbi ponovili kada je rijec o Hrvatskoj?

W.Z.: Hrvatska je demokratska zemlja, ali to je mlada demokracija, a pri tom i u ratnom iskusenju.

Dzeredov komentar: Ovo je neverovatno.

Ova nova 'demokratska' zemlja je svesna imitacija Nezavisne Drzave Hrvatske, zloglasne u 2. svetskom ratu po logoru smrti Jasenovac u kome je oko milion Srba, Jevreja, 'Cigana' i antifasista ubijeno na najbrutalnije nacine.

Nova NDH, pod Franjom Tudjmanom – istoricarom koji porice Holokaust – je vaskrsla zastavu fasisticke Hrvatske, valutu, vojne uniforme i pozdrav. Promenila je imena ulica i dala im imena vodja ustaskih fasista.  Njen ustav je definisao Hrvatsku kao rasisticku drzavu (drzavu Hrvata, a ne drzavu gradjana bez obzira na etnicku pripadnost – kao sto je na primer Srbija).

'Demokratski izbori' su se odvijali u atmosferi straha, uz velike sume novca ulozene sa Zapada – ponajvise iz Nemacke i od strane profasisticke hrvatske emigracije. Paravojna organizacija HOS je maltertirala i ubijala Srbe i protivnike rezima. Metode identifikacije protivnika su bile jednostavne. Prvo je svima naredjeno da potpisu lojalnost novoj drzavi. Srbi i antifasisti koji su odbili lojalnost vaskrsloj ustaskoj drzavi su prvo otpusteni s posla, a zatim je na njih otvorena sezona lova.

Ali ni zakletve nisu otkrile sve nepozeljne elemente. Zato je HOS naredio svima da na prozore stave hrvatsku sahovnicu. Ova zastava je hrvatski ekvivlaent svastike. HOS je onda isao od ulice do ulice, maltretirao i premlacivao svakoga (i Srbe i Hrvate) ko je odbio da stavi zastavu.

HOS je dinamitom unistavao kuce 'nepozeljnih,' cesto dok su ljudi jos bili u njima. Jevreji su ziveli u strahu. Desetine hiljada Srba su isterani – mozda cak i 300.000 pre etnickog ciscenja Krajine 1995.

Govoreci o ovoj teritoriji terora kao o 'novoj demokratskoj drzavi', Zimerman kristalno jasno daje signal da opravdava postupke HOS-a. Njegove blage kritike su kozmeticke prirode, da se zadovolje norme pristojnosti.

Americki mediji su ovakve informacije iz Hrvatske cenzurisali. Vecina ljudi nikada nije znala za postojanje antisrpskog terora.

U medijskoj blokadi je ipak postojalo par izuzetaka. Jedan je clanak u Njujork Tajmsu, u celosti prenesen na Carevom Novom Odelu. Pojavio se kasno, tek 1997, nakon sto je Hrvatska proterala vise od 600.000 Srba. Sam clanak je pomalo cudan. Novinar, Kris Hedzis [Chris Hedges] navodi da su fasisti tek tada postali uticajni u Hrvatskoj, mada se to u stvari desilo od 1990 nadalje. Mozda je Hedzis napiso clanak tokom ranih 90-ih, ali su ga urednici Tajmsa drzali na ledu dok fasisti nisu ispunili zadacu koju im je odredio Zapad: proglasenje nezavisnosti i isterivanje Srba. Hedzis u clanku ni ne spominje 600.000 plus Srba koji su isterani iz Hrvatske tokom decenije. Manji previd.

Najveci deo ovih ljudi zivi u izbeglistvu i siromastvu u Srbiji.

Pogledajte slike, a zatim procitajte kako Zimerman nudi izgovore koji bi trebalo da opravdaju hrvatske teroristicke cistke nad Srbima i protivnicima rezima.

Evo rukovodstva Hrvatske u vreme kada je Zimerman dao intervju. Obratite paznju na staru ustasku zastavu u pozadini i njenu novu verziju desno. Lica su: general Josip Boljkovac; general Martin Spegelj, koji je jednom rekao da «[srpski grad] Knin mora biti zaklan ... sa sve djecom u kolijevci»; Stipe Mesic, koga je Evropska Zajednica nametnula kao poslednjeg predsednika Jugoslavije (Mada je Mesic bio deo fasisticke masinerije Franje Tudjmana, danas je recikliran kao 'liberalni' predsednik Hrvatske. Njegov ujak je bio oficir SS-a Marko Mesic) i general Franjo Tudjman, tada predsednik neofasisticke Hrvatske. Tudjmanova knjiga 'Bespuca povijesne zbiljnosti' navodi da su jevreji, a ne Ustase, masakrirali Srbe u jasenovackom logoru.

INSERT IMAGE HERE

Tito, vodja jugoslovenskih partizana je 1943 zapoceo neobicnu politiku: svaki ustaski oficir koji predje na stranu partizana ce zadrzati ustaski cin. Posto je Italija vec kapitulirala a nacisticka Nemacka je vec bila osudjena na propast, mnostvo Ustasa je izmedju 1943 i 1945 preslo na stranu partizana. Ima dokaza da je Franjo Tudjman falsifikovao dokumente kako bi se predstavio kao antifasist tokom rata, mada je u stvari bio fasista iz fasisticke porodice.

Zbog toga je vrlo tesko biti kritican, ali kako cete uskoro postati opcepriznata drzava, cini mi se da ce se pitanja kao sto su sloboda stampe i sloboda politicke opozicije i prava manjina promatrati s mnogo vise pazne negoli sada. Upravo zbog toga sto cete postati zamostalnom drzavom. Rat moze biti izlika ili isprika za ogranicavanje slobode izrazavanja, premda se meni osobno cini da je vrlo tesko naci neku priliku koja bi tako sto opravdala. Kada rat zavrsi, takvog opravdanja nece biti, pa ce za Hrvatsku biti vrlo vazno da preispita sve standarde na internacionalnoj i evropskoj bazi i da ih cvrsto postuje. Dopustite mi da ipak spomenem dva primjera koja su me ipak razalostila. Kako se cini stanovit broj Srba koji zive u Hrvatskoj i Zagrebu napusta grad i zemlju, ukljucujuci i one koji su zastupali vrlo umjerena misljenja i nisu bili nikakvi nacionalisti. Oni bi mogli ciniti znacajan dio hrvatske demokracije i ako odlaze zbog netolerancije Nadam se da ce to to biti vrlo brzo prevladano.

Drugi slucaj je vec rijesen, a spominjem ga zato sto je bio vrlo znacajan i za mene i za Cyrusa Vancea. Radi se o blokadi vojarni, kada je postupak prema obiteljima vojnika JNA cini se bio stvarno unfair. No osobno imam puno povjerenje da ce se hrvatska demokracije siriti i rasti, a Sjedinjene Drzave gledaju vrlo povoljno na sadasnji razvitak stvari.

Dzeredov komentar: Dakle nakon sto fasisticki rezim obavi svoj zadatak – protera Srbe i zastrasi projugoslovenske snage – morace da promeni imidz kako bi se lakse uklopilo u evropske 'demokratije'. Ali sto se tice 1992-ge, «Sjedinjene Drzave gledaju vrlo povoljno na sadasnji razvitak stvari». To sve govori.

Htio bih vam ispricati nesto vrlo zanimljivo sto sam dozivio kad sam danas posjetio dva izbeglicka centra. razgovarao sam sa ljudima koje je istjerala Armije, a medju njima i sa ljudima iz Vukovara. I osobno imam veze sa Vukovarom buduci da je jedna devojka zaposlena u mojoj kuci u Beogradu Hrvatica iz Vukovara. Njezina je majka bila nasa gosca poslednja dva mjeseca. Ona je tada rekla nesto o cemu vrijedi razmisljati. Provela je u Vukovarskim podrumima 79 dana, a u istim sklonistima su bili i Hrvati i Srbi, otprilike u istom broju. Pitao sam je kakvi su odnosi medju njima vladali. Odgovorila je: «Mi smo bili prijatelji». Zatim sam je pitao da li ste to bili samo na pocetku ili i poslije 79 dana. Ona je odgovorila: «Mi smo jos uvijek prijatelji». Tako mi se cini da to najbolje pokazuje svo ludilo armijskog razaranja Vukovara u kome su ubijani i ranjavani i Srbi i Hrvati i istovremeno pokazuje kako ljudska priroda nije naklonjena nacionalizmu, buduci da se ljudska bica mogu tako pribliziti u nevolji, bez obzira koje su nacionalnosti. To bi mogla biti pouka za sve nas, a osobno sam o tome mnogo razmisljao.

DANAS: Spominjali ste gospodina Cyrusa Vancea. On je bio americki drzavni sekretar, pa neki tvrde da je i sada samo produzena ruka Washingtona.

W.Z.: On je naravno opunomocenik generalnog tajnika UN, ali istovremeno i vrlo ugledan Amerikanac i nekadasnji istaknuti clan americke vlade, sto kako mislim – vrlo dobro razumiju i svi celnici u svim republikama s kojima se susretao. To mi se u opce ne cini lose.

DANAS: Neka vrst dvostruke garancije?

W.Z.: Ne bih to bas tako rekao, ali cu reci da americka vlada potpuno podrzava sve sto Vance cini u ime Ujedinjenih nacija. Jugoslavenska je kriza veliki izazov Ujedinjenih nacija. Ako dodju mirovne snage a mi se veoma nadamo da ce doci – to ce biti najveci pothvat koji su ikada poduzele Ujedinjene nacije. Ne trebam ni spominjati s kakvim ce se sve slozenim i opasnim izazovima susresti. Nadajmo se da ce ta akcija biti uspijesna, a da bi to mogla biti, nuzno je da sve strane postuju obaveze koje su preuzele.

 

Beleske:

(1) Invazija Srpske Krajine [The invasion of Serbian Krajina by Greg Elich] http://emperor.vwh.net/articles/elich/krajina.html

(2) Kosovo pre 1989 – sta se stvarno desavalo? [Kosovo Before 1989 - What Really Happened?] http://emperor.vwh.net/interviews/tika.htm

(3) Clanci o Kosovu iz 1980-ih: http://emperor.vwh.net/articles/benworks/1980news.html

arevo Novo Odelo mozete da citate ovde ili na http://www.emperors-clothes.com

Ako zelite da pomognete Carevom Novom Odelu, posaljite nam donaciju preko bezbednog kanala na http://www.emperors-clothes.com/howyour.htm. Vasim donacijama placamo troskove programa koji nam obezbedjuju potrebne informacije. Svaka donacija, mala ili velika, je od velike pomoci.

Cekove mozete da saljete postom na sledecu adresu:

Emperor’s Clothes, P.O. Box 610-321, Newton, MA 02461-0321. (USA)

Hvala.